сряда, 26 октомври 2011 г.

Днес е Димитровден

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. В народните представи денят бележи началото на зимата.

На Димитровден се устройват курбани, селски сборове и служби. Сливен, Видин и Радомир са избрали 26 октомври за свой празник. Днес е и професионалният празник на строителите.

“Дойде ли Димитровден, идва и снегът” – казват българите. Според народното поверие, в полунощ срещу празника, небето се отваря и от бялата брада на Свети Димитър се изсипват първите снежинки. Затова и светецът се счита за покровител на студа и снега.

На 26 октомври свършва традиционният период, за който от Гергьовден се наемат овчари, говедари, а чорбаджиите започват да се оглеждат за нови, с които да се спазарят за следващите шест месеца. На Димитровден стопаните следят за “полезника”, т.е. за госта, който първи ще прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярва се, че идващата година ще е здрава и изобилна.
От днес започват и т.нар. миши празници. Жените не бива да работят никаква женска работа – не трябва да шият и плетат. Не подхващат хурка и вретено, за да не разсърдят мишките и те да проядат всичко, работено през годината. Забраната важи и за мъжете – на Димитровден те не гребат жито от хамбара, не оронват и зрънце от събраната царевица. Замазват с кал хамбара, праговете на къщите, вярвайки, че така замазват очите на мишките.
B народните вяpвaния Cвети Димитър e брат близнак на свети Георги. Поверието гласи, че свети Георги носи лятото, а Свети Димитър – зимата.
Свети Великомъченик Димитър бил градоначалник на Солун по времето на император Диоклетиан . Императорът му наредил да избие всички християни, но вместо това той започнал да ги увещава да бъдат непреклонни докрай. Убили го без присъда, в килията му по време на молитва. Неговият слуга прибрал дрехата, напоена с кръвта му, и я занесъл при вярващите. Чрез нея той извършвал чудеса за болните и недъгавите.
Скритите от слугата мощи на свети Димитър били открити след много време и поставени в сребърен ковчег. Според легендата от тях текло миро, затова и светецът е наречен Мироточиви.
Денят на Свети Великомъченик Димитър Солунски се празнува още от V век, а за покровителството на светеца си съперничат българи, гърци, сърби и руси.

Няма коментари: