вторник, 8 март 2011 г.

Летящи хартиени фенери

Хартиените летящи фенери, познати още като фенери Конгминг са традиционна част от някои азиатски култури.Произвеждат се от обработена оризова хартия върху бамбукова рамка, и съдържат малка свещ или восъчна плочка.Когато се запали, пламъкът нагрява въздуха във фенера и той се издига.Хартиеният фенер остава във въздуха само докато пламъкът гори, след това пада на земята.

Смята се, че фенерите Конгминг са първите балони с горещ въздух, изобретени от военният стратег Zhuge Liang, наричан още Конгминг.В края на трети век са се използвали като сигнални балони по време на война.
Но е китайска историческа практика да се предоставят велики открития на значителни исторически личности, а не на действителните изобретатели.Според историкът Джоузеф Нийдхам, китайците експериментирали с малки балони с горещ въздух още през 3 век пр.Хр., което предполага, че предоставянето на изобретението на Конгминг не е достоверно.
В древен Китай летящите фенери са се използвали за стратегически военни цели.Въпреки това по-късно са намерили и невоенно приложение- станали са популярни сред децата по карнавалите.В последствие са били включени в Китайския есенен карнавал и в Карнавала на фенерите.

В Тайланд множество летящи фенери се пускат във въздуха по време на фестивала "Yi Peng".Местните вярват, че това помага за прогонване на злите духове.Използват ги също така за украсяване на къщи и улици.
Най-известни са фестивалите с летящи фенери в Северен Тайланд.Там фенерите са познати като khom loi /летящ фенер/ или khom fai /огнен фенер/.Тайландците ги използват целогодишно за празненства и други специални поводи.По време на фестивала Loy Kratong, влюбени двойки се събират на брега на река, за да пуснат в нея цветя, свещи или летящ фенер.Смята се,че това носи късмет.Много тайландци вярват също така, че фенерите са символ на техните проблеми и излитането на фенера е всъщност ‘’излитането’’ на проблемите.

Няма коментари: