четвъртък, 10 март 2011 г.

Часът на Земята

Четвъртото издание на "Часът на Земята" ще се случи на 26 март 2011 (събота), 20.30 ч.
Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разрасна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.
"Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.
През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави. През 2009 г. в "Часът на Земята" се включиха 4189 града в 88 държави.
През 2010 г. „Часът на Земята" подобри рекорда си, защото в инициативата се включиха вече 126 държави и територии. Участваха повече от 4000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Найроби, Рио де Жанейро, както и станцията „Дейвис" в Антарктика.
По време на „Часът на Земята 2010" угасна осветлението на някои от най-познатите места на планетата. Пирамидите и Сфинксът в Гиза, най-сериозният символ на съвместните усилия в древността, бяха сред паметниците на човешката култура и природните чудеса, които угасиха осветлението за „Часът на Земята", заедно със Забранения град в Пекин, Айфеловата кула и Триумфалната арка в Париж, Бъкингамския дворец и Биг Бен в Лондон, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Бранденбургската врата в Берлин, Акропола в Атина, Колизеума и фонтана Треви в Рим, моста Голдън гейт в Сан Франсиско, операта в Сидни, моста над Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад.
Четири от петте най-високи сгради в света потънаха в мрак на 27 март 2010 г. - извисяващата се на 800 метра Бурж Калифа в Обединените арабски емирства, Си Ен Тауър в Торонто, Тайпей 101 в Тайпе и Уилис (Сиърс) Тауър в Чикаго.
Като изключат ненужно осветлението за час, хората ще направят символичен жест, който може да вдъхнови промяната, от която толкова се нуждаем. Докато гледаме как светлината угасва от континент на континент, нека помислим колко крехко и важно е природното ни наследство и да си обещаем, че ще го опазим в името на устойчиво бъдеще за всички нас".
 http://www.youtube.com/watch?v=4Mxjbip6y04 

Няма коментари: